Руските чеченски специални части "Ахмат“ унищожиха до рота военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Кременската гора за 10 дни. Това заяви пред репортери командирът на разузнавателния отряд "Ахмат" с позивна Аид, предава ТАСС.

"Нашата част - групата Аид- в момента е ликвидирала малко повече от рота на врага <...> в рамките на 10 дни“, заяви командирът на разузнавателния отряд.

По думите му, украинските въоръжени сили са обявили издирване на частта. "Да, обявен е лов, но специалните сили Ахмат никога не се страхуват, никога не отстъпват. Ние не сме изключение", каза той. Аид отбеляза, че украинските въоръжени сили многократно са се опитвали да убият него и неговите бойци, но те са били неуспешни.

Както заяви в своя канал в Telegram Апти Алаудинов, помощник на ръководителя на Чечня, командир на специалните сили на Ахмат и заместник-командир на 2-ри армейски корпус на руската армия, "характеристика на специалните сили на Ахмат е международният състав, който има най-положителното ефект върху високата ефективност в битка“.

Аид съобщи, че войници от специалните части на Ахмат на Кременския сектор на фронта използват антитермични дъждобрани и пончо, които ги маскират от дронове с термовизионни камери.

"Антитермовизионни <...> дъждобрани, ползваме ги. И зимни, и летни са, разликата е само в степента на отопление. Има дъждобран, има и пончо. Без тях, за съжаление, не може да се движите в съвременен конфликт, защото нощната птица (дрон с нощна камера) просто ще ви види и ще ви пусне [граната или мина] или ще ви осакати, или убие. Затова внимателно в пелерини, ние се движим безшумно и си вършим работата“, разкри командирът.