Ръководителят на руските специални сили "Ахмат“ Апти Алаудинов потвърди, че петима чеченски бойци са заловени, но уточни, че те са войници от друго подразделение. В интервю пред телевизионния канал "Россия-1" Той също така говори за спирането на украинските сили в района на Курск: украинските въоръжени сили вече не могат да "яздят неконтролируемо“ из региона, въпреки че са възможни изолирани ДРГ. Командирът на Донбаската "Дива дивизия“ Ахра Авидзба на свой ред каза, че такова масирано настъпление на украинските въоръжени сили не може да бъде отблъснато веднага и предложи да се изчакат 10 дни.

Заместник-началникът на Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили, командващ специалните сили "Ахмат“ генерал-майор Апти Алаудинов заяви, че по време на боевете в района на Курск петима руски войници са били пленени. Той също така уточни, че става дума за военнослужещи от Ахматско-чеченското подразделение, а не за специалните сили "Ахмат“.

"Общо пет бойци от АХМАТ-ЧЕЧНЯ бяха пленени в неравен бой: трима стрелци и двама связисти. Разказвайте истории за масови предавания на бабите си в хутора“, се казва в публикацията му в Telegram.

Алаудинов добави, че "за един чеченец няма нищо по-срамно от това да бъде заловен“.

"Заловен чеченец вече не е кадировец“, казва генерал-майорът.

По думите му, вече са известни имената на предалите се на врага.

Първите съобщения, че бойците на Ахмат са били пленени от украинци, се появиха в неделя, 11 август. По-късно украинските въоръжени сили публикуваха видео на затворниците.