Обявеният протест срещу инициативата "Отворени Балкани", организиран от албанската опозиционна Демократическа партия и бившия премиер Сали Бериша, се проведе в Тирана следобед, информира скопското електронно издание "360 степени“.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич трябва да присъстват на двудневна среща за инициативата за регионално сътрудничество "Отворени Балкани" в Тирана, което е основната причина за протеста, а протестиращите запалиха сръбски знамена.

Демонстрантите носеха банери с послания, написани срещу инициативата "Отворени Балкани", с ликовете на президента Вучич, Рама и Джордж Сорос.

Обръщайки се към протеста, Бериша каза, че целта на "Отворените Балкани" е да се установи "сръбска хегемония".

"Днес тук протестират всички граждани на Македония, Косово, Босна, които виждат в дяволския проект опит на авантюристи да заменят Берлинския процес. Прочетете писмото, което изпратиха до Брюксел. Никъде не се говори за суверенни народи, а за народи в староюгославската концепция. Този проект има за цел да установи сръбската хегемония в региона. Историята доказва, че един от най-големите провали на Балканите, Европа и света е идеята за сръбската хегемония на нашия полуостров,“ предупреди Бериша пред протестиращите.

Албанският премиер Еди Рама осъди изгарянето на сръбски знамена, както и изявленията на Бериша с аргумента, че всеки, който излезе днес по улиците в Тирана, трябва да се срамува.

"Нека се срамуват тези, които направиха това, а не аз и моето правителство, които имаме подкрепата на албанците, които искат да работят, да се развиват, а не да търпят последствията от старата албанска политика“, заяви Рама.

Превод и редакция: Юлиян Марков