Очаква се парламентът на Република Северна Македония да гласува оставката на правителството на премиера Зоран Заев в четвъртък, ако последният я подаде в течение на сряда, съобщава скопският телевизионен канал "360 степени“.

Оставката на премиера на Зоран Заев все още не е стигнала до парламента, където в момента се правят последни приготовления преди днешното годишно обръщение на президента Стево Пендаровски.

Според съобщенията е възможно Заев да подаде оставка след обръщението на Пендаровски, но е почти сигурно, че няма да бъде заявено веднага, при положение, че за днес не е предвидено ново заседание на парламента.

Първата нова сесия е утре и това е сесията по парламентарните въпроси, за която според източници от парламента не е сигурно дали ще продължи, като се има предвид, че приключването на оставката на Заев ще бъде оставката на целия му кабинет, който обаче остава дежурен до избор на ново правителство.

След оставката на министър-председателя държавният глава в десетдневен срок трябва да назначи нов министър-председател, който да състави ново правителство и програма в срок от 20 дни.

В началото на утрешното заседание се очаква да бъде потвърдена оставката на депутата от БЕСА Фадил Зендели от поста заместник-председател на парламента, след като партията му напусна управляващата коалиция, в която "Алтернатива“ влезе като нов партньор.

Превод и редакция: Иван Христов