България направи изявление относно приемането на заключенията от последното заседание на Съвета по общи въпроси на Европейския съюз относно процеса на разширяване, научи скопското електронно издание "360 степени" от дипломатически източници, което е потвърдено от правителствени източници. В изявление, подобно на приложеното към заключенията на Съвета през март 2020 г., България очерта условията, при които ще се съгласи с приемането на рамката за преговори за Северна Македония, което е предварително условие за насрочване на първата междуправителствена конференция.

Изявлението беше направено ден след избора на новото правителство на премиера Кирил Петков, който обяви "конструктивно надграждане" на позицията към Северна Македония, така че не е ясно дали документът е изготвен по инерция на предишното служебно правителство или зад него стоят възгледите на новата изпълнителна власт в София, коментира "360 степени“.

В изявлението Северна Македония е обвинена, че сериозно блокира повечето от разпоредбите на Споразумението за добросъседство и че дискриминира и заплашва хората с българско самосъзнание.

Между другото, България обяснява, че частта от заключенията на Съвета по общи въпроси, която гласи, че "първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония се очаква с нетърпение възможно най-скоро след приемането на рамката за преговори“, не означава, че одобрението на преговорната рамка автоматично ще доведе до провеждането на първата междуправителствена конференция.

Освен това в документа, представен към заключенията на Съвета, са посочени условията, при които България ще се съгласи с приемането на рамката за преговори за Северна Македония. Освен всичко друго се настоява за включване на т. нар. условия за отваряне към първия клъстер (под формата пътна карта), както и т.нар. междинни и заключителни показатели за наблюдение на изпълнението на пътната карта.

В изявлението се повтаря позицията за именуването на македонския език, като се настоява за използване на формулата от двустранните документи - "македонски език, съгласно Конституцията на РСМ".

Сред въпросите, посочени като условие България да се съгласи с приемането на рамката за преговори, е изпращането на нота до ООН, в която се обяснява, че краткото име Северна Македония се отнася до политическия субект Република Северна Македония (а не до по-широкия географски регион ), както и осезаеми резултати от прилагането на Споразумението за добросъседство.

За Албания, се казва в изявлението, България е готова да се споразумее за рамка за преговори и да проведе първата междуправителствена конференция.

Едностранното изявление на България относно заключенията на Съвета на ЕС идва в момент, когато новото правителство и преди всичко новият премиер Кирил Петков говорят за различен тон в отношението на София към Скопие, като сформират работни групи за обсъждане на инфраструктурата, икономиката и културата.

Превод и редакция: Юлиян Марков