Среща в рамките на инициативата "Отворени Балкани“ ще се проведе в Тирана на 20 и 21 декември с присъствието на македонския премиер Зоран Заев, сръбския президент Александър Вучич и домакина, албанския премиер Еди Рама, пише скопското електронно издание “24 Инфо“

Освен всичко друго, на тази среща се очаква да бъде подписан Меморандум за работни виза между трите държави.

Веднага след новината за срещата бившият президент и бивш министър-председател Сали Бериша призова за национални протести, които той нарече първите от "революцията" и заяви, че те имат две основни цели, срещу "Отворените Балкани" и срещу национална кражба, каквато той нарече опитите на Рама и Вучич да "разделят Косово“.

"На 20 декември хората ще протестират. Враждебният антиалбански сценарий на "Отворени Балкани“, който е замяна на Берлинския процес с този на Путин, е към своя край. "Предупредих, че ще има национални протести“, каза Бериша.

Появявайки се в телевизионно предаване, той повтори предупреждението към Вучич да не смее да идва в Тирана, защото срещу него ще има претъпкани улици и площади, както предупреди в парламента на 11 декември.

"Отворените Балкани са сръбски хегемонистични Балкани. Това са Балкани с руско влияние, от антинационален и антиевропейски интерес, това е проект, който изисква албанците да заменят Берлинския процес с процеса на Путин. Предупреждаваме новия Милошевич или младия Слободан, за "Отворени Балкани“, да не смее да идва в Тирана, защото улиците и площадите ще са пълни с хора срещу вас, повтори той заплахата.

Превод и редакция: Юлиян Марков