Откриването в Литва на представителство на Тайван, а не на Тайпе, както се прави от други страни, е погрешно решение на Министерството на външните работи на балтийската република, заяви президентът на Литва Гитанас Науседа в ефира на местната радиостанция Ziniu Radijas.

"Грешката не беше самото откриване на представителството, а името му, което външното министерство не съгласува с мен“, каза той.

Рязко влошаване на отношенията между Вилнюс и Пекин беше провокирано от откриването на представителство на Тайван в Литва на 18 ноември 2021 г. Китай, противопоставяйки се на офиса с това име (Пекин се съгласява, че това, както и в други страни, е представителство на Тайпе), изтегли своя посланик от Вилнюс и предложи на Литва да направи същото. На 21 ноември правителството на КНР реши да понижи дипломатическите отношения с Литва до нивото на временно поверен в делата, а на 26 ноември изпрати нота за промяна в статута на китайската дипломатическа мисия във Вилнюс от посолството в мисия.

"Жалко е, че името на представителството се превърна във фактор, който силно повлия на отношенията ни с Китай. Заради това сега трябва да се справяме с последствията", каза Науседа.

Пекин използва икономически лостове: спря товарния железопътен транспорт до Литва, намали кредитния лимит за литовските предприятия, работещи на китайския пазар, и спря да издава разрешения за износ на хранителни продукти. В началото на декември Пекин извади Литва като държава от базата данни на митническата си система. В резултат на това литовските износители не могат законно да регистрират стоките, доставени на КНР. Седмица по-късно Литва отново се появи в китайските митнически системи. Пекин също предупреди международните компании за нежелателността да доставят на Китай продукти, които се произвеждат с участието на литовски партньори.

Превод и редакция: Юлиян Марков