Ситуацията с нелегалната миграция е разрешена, така че си заслужава да обсъдим отмяната на извънредното положение, наложено на границата с Беларус във връзка с миграционната криза, заяви президентът на Литва Гитанас Науседа в ефира на местната радиостанция Ziniu Radijas.

"В настоящата ситуация би било разумно да се обмисли въпросът за премахване на извънредното положение. Това е мощен инструмент, използван при критични обстоятелства“, каза литовският лидер.

Според Науседа Вилнюс се е справил с предизвикателствата на миграционната криза. "Проблемът с мигрантите е разрешен. Ако отново се усложни, ще можем да се върнем в извънредно положение", каза президентът.

Извънредното положение, обявено с решението на Сейма във връзка с изостряне на ситуацията с нелегалната миграция, влезе в сила на 10 ноември 2021 г. и приключва, ако не бъде удължено, на 15 януари. To е в сила в граничната зона и на разстояние 5 км от нея в територията на Литва, както и на места, където нелегални мигранти от азиатски и африкански страни са влезли в републиката през Беларус. Влизането в зоните на извънредна ситуация е възможно само със специални пропуски (не се отнася за местните жители), събранията са забранени. Нелегалните мигранти в приемните центрове не могат да използват електронни комуникации и интернет, изключение се прави за обжалвания до официални органи.

Превод и редакция: Юлиян Марков