Д-р Амит Шах, интернист в един от най-големите частни медицински и изследователски центрове в света - Mayo Clinic, предупреждава, че самотата по време на зимните празници увеличава риска от инсулт, инфаркт, депресия и тревожност, става ясно от статия на официалната интернет страница на клиниката. 

Лекарят обясни, че самотата нанася вреди на човешкото тяло, сравними със затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолизма. Социалната изолация – липсата на контакт с други хора – може да отключи развитието на тревожни и депресивни разстройства. Без подходящо лечение тези състояние може да прогресират и да провокират рисково поведение, а освен това може да допринесат за общо влошаване на здравословното състояние, физическото или социалното благополучие на индивида.

В допълнение, самотните хора с депресия и тревожност понякога имат саморазрушително поведение като самонараняване и злоупотреба с алкохол и никотин. Това се случва, защото през зимните празници самотата се усеща особено остро. Вредните навици също повишават риска от инфаркт и инсулт.

Д-р Шах казва, че свързването с другите може да бъде стъпка към подобряване на цялостното ви здраве. Ако на човек му е трудно да завързва познанства в реалния свят, по-добре е да използва социалните мрежи. Освен това лекарят препоръчва на самотните хора и техните близки да разберат каква е причината за социалната изолация. Ако човек се затвори, защото страда от някакво заболяване, е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-скоро.