Ако не беше разпуснал Националното събрание, Макрон го чакаха две години тежко съществуване поради рязкото спадане на авторитета на либералите във Франция. Той много трудно щеше да управлява, с протести по улиците, каквито виждахме през последните години. Това каза журналистът Светослав Терзиев в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус".

По думите му протестите в момента не оспорват изборите, а имат задачата да мобилизират избирателите за втори тур срещу "Националния фронт" на Марин льо Пен. "На тези избори се явиха рекордно много избиратели. Целта на протестите на привържениците на новия "Народен фронт", т.е. на обединените сили на левицата, е да съберат гласовете на тези, които не са гласували, за да бъде спрян фронтът на Марин льо Пен", обясни Светослав Терзиев.

На практика във Франция в момента се състезават коалиции. В 315 избирателни района от 577 няма ясен победител. "Там се образуваха т.нар. триъгълници, което означава, че на мажоритарните изборите в неделя ще се явят не двама, а трима кандидати. Тези, които са се класирали на второ и трето място, дали ще се обединят срещу онзи, който е първи. Ако те се споразумеят как да се обединят, като третият се откаже в полза на втория, тогава неговите избиратели увеличават броя си и могат да спрат първия. Тази тактика е прилагана много пъти във Франция по отношение на "Националния сбор". Въпросът е могат ли противниците на Марин льо Пен да си направят такива отстъпки. Това е много трудно, но е възможно. Тази седмица ще тече такъв процес на договаряне. Всички, които са против льо Пен, се обединяват в нещо като републикански фронт. За това призова и президентът Макрон, той на това разчита", обясни журналистът.

По думите му Макрон не се безпокои от проблемите, които ще останат след него. "Тези проблеми са трайни, като миграцията, която не е причинена от управлението на Макрон. Той се опасява, че неговият наследник може да бъде крайно десен политик, каквато е Марин льо Пен. За него би било позор да остави след себе си подобно наследство на французите. Той отсега мисли и се плаши не толкова от това, че може да съжителства с "Националния фронт" и правителството да бъде оглавено от изгряващата звезда Жордан Бардела, а от това, че след 3 години той ще бъде принуден да приеме в Елисейския дворец Марин льо Пен. Затова той свика такива рисковани избори. Знаеше, че ще ги загуби, защото изгуби европейските избори и не можеше да се надява на нищо друго. Но когато по-отрано даде възможност на французите да преценят, че тези критични лозунги, с които желаят да дойдат на власт крайнодесните, са неизпълними, тогава те ще размислят много по-внимателно за президентските избори след 3 години. За 3 години може да се изложи всяко правителство и тогава той вече ще е в по-силна позиция", обясни Светослав Терзиев.

Изпълнителната власт във Франция е в ръцете на правителството, мнозинството в парламента определя какъв ще бъде бюджетът и как ще се изразходва. Всички тези важни инструменти, с които на практика след това управлява президентът, ще бъдат определяни от други, които не са негови съмишленици. "Той ще има едно много трудно съжителство и затова би желал да не даде възможност на крайнодесните да получат абсолютно мнозинство в Националното събрание. Те ще бъдат принудени, ако имат относително мнозинство, да търсят някакви комбинации. Това ще бъде една слаба власт. И независимо че ще имат някакво мнозинство, независимо че ще си увеличат броя на депутатите, когато се решават важните въпроси, те ще бъдат причина да се образуват такива републикански фронтове срещу себе си в Националното събрание. Борбата във втория тур ще бъде да не се стигне до онази граница от 289 депутати мнозинство, която би дала възможност в Националното събрание да имат абсолютно мнозинство сами да управляват", поясни журналистът.

Планът на Макрон е да не допусне катастрофална загуба, от която по-нататък като че ли няма да има обратен път.

Марин льо Пен от своя страна иска да затвърди своята политическа инерция и когато дойде моментът, тя да е най-подходящият кандидат за президент. Тя ще се яви за трети път. Льо Пен не е случайна фигура, тя има политическа харизма, която не бива да се пренебрегва и подценява. Умее да се обгражда с такива хора като Жордан Бардела, който печели сърцата на младите хора и на уважаваните дами във Франция", заключи Светослав Терзиев.