Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел предупреди, че спорният газопровод "Северен поток-2" няма да заработи, ако Русия нападне Украйна, цитира думите му европейската редакция на Politico

Говорейки пред BBC Radio 4 за потенциални санкции срещу Русия, Борел каза, че е "съвсем разумно и съвсем ясно", че "Северен поток-2" "няма да бъде разрешено" да работи в случай на руска агресия.

"Това не означава, че "Северен поток-2“ ще спре да работи завинаги. Но ако има война между Русия и Украйна, със сигурност, съжалявам да кажа, че не само "Северен поток 2“ ще бъде засегнат, а и цялостните доставки на газ към Европа от Русия ще бъдат засегнати“, каза Борел и добави, че това "със сигурност“ ще има последствия за цената на газа в Европа.

Борел добави, че санкциите ще засегнат и двете страни: "Санкциите също имат цена. Ако забраните износа, икономическите сектори [които] изнасят ще бъдат силно засегнати и със сигурност Русия също ще отвърне на удара."

Западните съюзници се стремят да изработят единен фронт след предупреждението на президента на САЩ Джо Байдън по-рано този месец, че газопроводът "Северен поток-2", който отива от Русия до Германия, ще бъде спрян в случай на руска агресия срещу Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц подчерта единството със САЩ, но не спомена газопровода директно, докато френският министър на икономиката Бруно льо Мер каза, че Европа не трябва да бъде принуждавана да следва позицията на САЩ по "Северен поток-2".

Коментарите на Борел идват на фона на затрудненията на европейските граждани да плащат сметките си за енергия, като правителствата прилагат мерки за смекчаване на удара от растящите цени на електричеството и другите енергоносители.

Превод и редакция: Юлиян Марков