Европейският съюз трябва да участва в предложените от Русия преговори за разработване на правни гаранции за сигурност в евроатлантическия регион. Това подчерта Върховният представител на ЕС по въпросите за сигурността и външната политика Жозеп Борел, предава TACC.

"В петък руското външно министерство публикува проектопредложение за гаранции за сигурност между Русия и САЩ, както и за европейските членове на НАТО. Очевидно е, че ЕС трябва да бъде неразделна част от подобни дискусии“, се казва в съобщение на водещия дипломат на Брюксел.

Борел подчерта, че "ЕС, разбира се, трябва да бъде на масата на всяка дискусия относно европейската архитектура за сигурност“. "Заключителният акт от Хелзинки и Парижката харта ни предложиха ключовите принципи, върху които е изградена европейската сигурност през последните 50 години. ОССЕ, по-специално, предлага механизми и правила, които остават крайъгълният камък на всяко взаимодействие с Русия“, добави Борел.

В петък бяха разпространени проекти на споразумение между Руската федерация и САЩ за гаранции за сигурност и споразумение за мерки за сигурност на Москва и страните-членки на Алианса. Проектодокументите бяха предадени на американската страна на 15 декември на среща в руското външно министерство.

Превод и редакция: Тереза Герова