Външните министри на ЕС няма да вземат конкретни решения за възможни санкции срещу Русия в понеделник. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел преди насрочената среща на Съвета на ЕС на ниво външни министри, цитира думите му TACC.

"Днес няма да се приема нищо конкретно, приемането на санкции е сложен процес“, каза той.

Борел отбеляза, че Европейският съюз не възнамерява да евакуира семействата на своите дипломати от Украйна след Съединените щати, докато текат преговорите за сигурност с Русия. "Държавният секретар (на САЩ Антъни) Блинкен ще ни обясни причините за изявлението си. Ние нямаме намерение да правим същото, защото не знаем никакви причини за това", каза той. "Докато преговорите продължават и те продължават, не мисля, че трябва да изоставим Украйна и да напуснем. Освен ако държавният секретар Блинкен няма друга информация, която да сподели с нас."

В неделя Държавният департамент инструктира семействата на своите дипломати в Киев да напуснат Украйна, което западните медии интерпретираха като нов етап от подготовката за възможността за военни действия в тази страна. Блинкен ще участва в заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри в понеделник чрез видеовръзка, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков