Жителите на шести район на Будапеща, основният туристически район на унгарската столица, гласуваха с малка разлика за забрана на краткосрочните наеми от 2026 г., по-специално чрез популярната услуга Airbnb.

Според резултатите от референдума забраната е подкрепена от 54% от избирателите при избирателна активност от 20,52%, което според местните власти е значително по-високо от нивата, наблюдавани за други местни инициативи, пише Reuters.

"По-голямата част от гласовете "за“ показват, че жителите на окръга ценят спокойствието в домовете си повече от загубените доходи“, се казва в изявление на съвета.

От своя страна противниците на забраната казват, че тази стъпка ще удари доходите не само на собствениците на апартаменти, но и на близките кафенета и ресторанти, обслужващи предимно чуждестранни туристи.

Според Евростат през 2023 г. почти 719 милиона нощувки в Европейския съюз са били резервирани чрез онлайн платформите Airbnb, Booking, Expedia Group и Tripadvisor, а сред столиците на ЕС Париж е начело с повече от 19 милиона нощувки.

В Централна Европа Будапеща е най-популярната дестинация за краткосрочен престой с 6,7 милиона нощувки, изпреварвайки Виена, Прага, Варшава, Краков и други градове.

Трябва да се отбележи, че Будапеща далеч не е единственият популярен туристически град, който реши да се бори с краткосрочните наеми на жилища чрез Airbnb. Това се случва все по-често в Испания, където местните жители все по-често се оплакват, че е станало почти невъзможно да наемат дългосрочно жилище на достъпна цена, защото те са заети от краткосрочни туристи. По-специално, плановете за въвеждане на ограничения върху краткосрочните наеми вече бяха обявени в Барселона и на Канарските острови.