Народът на Австралия отхвърли предложението за признаване на аборигените в конституцията на референдум, което е нова стъпка назад в помирението на страната с нейното коренно население, пише Reuters.

След преброяване на 45 на сто от гласовете в цялата страна, 57.35 на сто са гласували "не" спрямо 42.65 на сто от гласувалите с "да" в подкрепа на конституционните поправки.

Австралийската телевизия ABC и други медии прогнозират, че най-малко четири щата: Нов Южен Уелс, Тасмания, Куинсланд и Южна Австралия, ще гласуват против промените в 122-годишната конституция.

Необходимо е повече от 50 процента от гласоподавателите да се обявят в полза на тази промяна, за да успее референдумът в поне четири от шестте австралийски щата.

Целта на референдума е аборигените и жителите на островите от Торесовия проток да получат възможност да правят предложения до правителството в рамките на парламента по въпроси, засягащи техните общности, тоест да създадат консултативен орган, местната комисия "Глас към парламента“.

Аборигените в Австралия съставляват 3,2 процента от общото население от 26 милиона души.