Най-малко 118 души са загинали, а около 500 са били ранени след земетресениете, ударило планински район в северозападната част на Китай в понеделник вечерта, съобщава британският вестник The Independent, като се позовава на актуализацията на данните от местните власти.

Въпреки минусовите температури спасителни екипи продължават усилията си за издирване на оцелели след опустошителния трус в провинциите Гансу и Цинхай.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) оцени силата на труса на 6,1 по скалата на Рихтер, но китайските държавни медии съобщиха, че земетресението е регистрирано с магнитуд от 6,2 по Рихтер.

Според EMSC земетресението е станало на дълбочина 35 километра, а епицентърът му е бил на 102 километра югозападно от столицата на провинция Гансу - Ланджоу.

Зоната на бедствието се намира във високопланински район, така че спасителните усилия са насочени към предотвратяване на вторични бедствия, причинени от фактори, различни от земетресението.

Земетресението е повредило и някои водоснабдителни съоръжения, електропроводи, пътища и друга инфраструктура.

След земетресението във вторник бяха докладвани общо девет вторични труса с магнитуд от 3,0 по скалата на Рихтер и нагоре.