30-годишна жена от еврейски произход е намушкана два пъти с нож в дома си в Лион, Франция в събота, а полицията е открила свастика, нарисувана на вратата й, съобщи Le Figaro.

Състоянието на жената е "тежко, но без опасност за живота“, съобщи Daily Mail, цитирайки френски медии. Заподозреният все още е на свобода.

"На вратата на дома й е открит антисемитски надпис“, написа в социалните мрежи кметът на Лион Грегори Дусе. "Такъв изблик на насилие е неописуем. Цялата ми подкрепа е за жертвата, за нейните близки."

Нападателят е бил маскиран и облечен в черно, според изявлението на жертвата, а полицията преглежда записите от камерите за наблюдение.

"Домът й е обозначе като еврейско домакинство, защото имаше мезуза – парче пергамент, съдържащо еврейски текст – на рамката на вратата“, допълва Daily Mail , цитирайки "източник от разследващите“.

"Първоначалните данни предполагат антисемитски опит за убийство, особено след като нападателят е нарисувал със спрей нацистка свастика на входната врата, преди да си тръгне“, добавя източникът.

"Първоначалните данни накараха прокуратурата в Лион да започне разследване по обвинението за опит за убийство, утежнено от факта, че актът може да е с антисемитски мотив“, заявяват от прокуратурата в Лион .

Във Франция е имало 857 антисемитски инцидента, откакто терористите от ХАМАС нападнаха Израел на 7 октомври, съобщи миналата седмица Жералд Дарманен, френският вътрешен министър.