Горещата вълна в Европа продължава да чупи рекорди. Във вторник термометрите отчетоха безпрецедентните за Франция 40,6 градуса по Целзий, а в Италия - 42,2 градуса, според данните от метеорологичните служби на Стария континент, цитирани от европейските медии.

Рекордните стойности във Франция са отчетени в департамента Ариеж в южната част на страната. Невиждана досега жега е регистрирана и в Рено на остров Корсика, където са измерени 38,3 градуса по Целзий.

На италианския остров Сардиния е регистрирана температура от 42,2 градуса, което също е рекорд за средиземноморската страна.

В испанския автономен регион Каталуния температурата е надхвърлила 45 градуса, а в Гранада и Андалусия - 44 градуса.

Според метеоролозите в Европа това лято вече се е превърнало в най-горещото в историята на записите. САЩ и Китай също са в епицентъра на горещата вълна.

Според експерти жегата в южноевропейските страни може да се засили заради т.нар. топлинен взрив в Сахара. В Италия температурата на въздуха може да се повиши до изпепеляващите 50 градуса по Целзий.

В Рим във вторник температурата на въздуха достигна до 41,8 градуса, счупвайки рекорда от 40,7 градуса, поставен през юни миналата година.