Повече от 47 000 души са загинали в Европа поради високите температури през 2023 г., като страните в южната част на региона са засегнати най-тежко, според доклад на Барселонския институт за глобално здраве (ISGlobal), предава Reuters.

Миналата година беше най-горещата в света. Тъй като климатичните промени продължават да повишават температурите, европейците живеят на най-бързо затоплящия се континент в света, изправен пред нарастващи рискове за здравето, произтичащи от силните горещини.

Броят на смъртните случаи през 2023 г. – малко под 60 000 смъртни случая, свързани с горещината, изчислен за предходната година – щеше да бъде с 80% по-висок без мерки, въведени през последните 20 години, за да се помогне на хората да се адаптират към покачващите се температури, като системи за ранно предупреждение и подобрения в здравеопазването , според доклада на испанския изследователски център.

"Нашите резултати показват как е имало процеси на адаптиране на обществото към високите температури през настоящия век, които драстично са намалили свързаната с топлината уязвимост и смъртност през последните лета, особено сред възрастните хора“, казва Елиза Гало, изследовател в ISGlobal и ръководител автор на изследването.

Изследователите са използвали данни за смъртни случаи и температура от 35 европейски страни. Те изчисляват, че 47 690 са починали поради причини, свързани с високите температури.

Коригирайки данните за населението, Гърция, България, Италия и Испания са страните с най-високи нива на смъртност, свързана с жегите.