Министър-председателят на Франция Жан Кастекс очаква законът за ваксинационните пропуски да влезе в сила от 15 януари, предава TACC.

"За посещение на места, където сега се изисква санитарен пропуск, ще е необходимо да се удостовери факта на ваксинация. Отрицателният тест за коронавирус вече няма да е достатъчна причина“, обясни Кастекс.

Премиерът отбеляза, че законът за ваксинационните пропуски - ако бъде одобрен от парламента, може да влезе в сила "от 15 януари“.

В страната тече активна кампания за ваксиниране на населението. Към 27 декември повече от 51,6 милиона души са приложили пълната схема за ваксинация. Бустърна доза е поставена на около 22,5 милиона французи. Населението на страната е над 67 милиона души.

Франция преживява пета вълна от пандемията. На 25 декември беше регистриран абсолютен антирекорд по брой инфекции: през деня бяха открити над 104,6 хиляди нови случая. Властите решиха да отменят концертите и пиротехническото шоу в новогодишната нощ и планират да въведат други ограничения от януари.

За борба с пандемията управляващите в Париж решиха да заменят санитарните пропуски с ваксинационни. В момента във Франция продължава да действа санитарен пропуск, който се издава както след ваксинация с одобрени в ЕС препарати, така и въз основа на сертификат за минало заболяване. Този документ е необходим за достъп до обществени места, включително зони за отдих и културни институции. Въвеждането на сертификата за ваксинация ще означава, че QR код ще бъде издаван само след ваксинация.

Превод и редакция: Тереза Герова