Учени откриха планета, подобна на Земята, на 4000 светлинни години в галактиката Млечен път. Тя дава предварителен поглед върху възможната съдба на нашата планета милиарди години в бъдещето, когато Слънцето се превърне в бяло джудже, а Земята бъде разрушена и замръзнала.

Според phys.org тази далечна планета е открита от астрономи от Калифорнийския университет в Бъркли след наблюдения с помощта на 10-метровия телескоп Keck в Хавай.

В бъдеще Слънцето ще се надуе като балон, поглъщайки Меркурий и Венера в процеса. Превръщането на нашата звезда в червен гигант със загуба на маса ще принуди други планети да мигрират малко по-далеч. Когато външните слоеве изгорят и Слънцето стане плътно бяло джудже, Земята, ако оцелее през този етап, ще се окаже в орбита, два пъти по-голяма от сегашната си.

"В момента нямаме консенсус относно това дали Земята ще успее да избегне поглъщането си от Слънцето, което ще се превърне в червен гигант след шест милиарда години. Във всеки случай планетата Земя ще бъде обитаема още около милиарда години, след което океаните на ще бъдат изпарени от парниковия ефект – много преди риска да бъдат погълнати от червен гигант“, обяснява ръководителят на изследването Кеминг Джан.

Новооткритата планетна система е пример за оцеляла планета, въпреки че се намира доста извън обитаемата зона на мътното бяло джудже и е малко вероятно да има живот на нея. Възможно е обаче някога да е имало условия за такъв, когато наблизо е имало подобна на Слънцето звезда.

"Дали животът може да оцелее на Земята по време на този период (на червения гигант) не е известно. Но най-важното е, че Земята няма да бъде погълната от Слънцето, когато то стане червен гигант. Тази система, която Кеминг откри, е пример на планета, подобна на Земята, която първоначално е била в орбита, подобна на Земята – която е преживяла фазата на червения гигант на своята звезда“, допълва Джесика Лу, асистент и председател на катедрата по астрономия в Университета "Бъркли“.

Системата включва звезда с размер около половината от този на Слънцето, планета със същата маса като Земята и много голяма планета с размер около 17 пъти по-голяма от Юпитер - кафяво джудже. Последните са звезди, чиято маса е малко по-малка от тази, необходима за запалване на термоядрен синтез в ядрото.

Планетата, подобна на Земята, е на една до две астрономически единици от звездата, около два пъти разстоянието от нашата планета до Слънцето.

"Първоначалният анализ предполага, че кафявото джудже е или в много широка орбита като Нептун, или в орбитата на Меркурий. Гигантските планети в много малки орбити всъщност са доста често срещани извън Слънчевата система“, казва Джан.

Той добавя, че дори ако Земята бъде погълната по време на фазата на червения гигант на Слънцето след около милиард години, човечеството може да намери убежище във външната слънчева система. Няколко от спътниците на Юпитер, като Европа, Калисто и Ганимед, както и Енцелад около Сатурн, изглежда имат океани от замръзнала вода, които вероятно ще се стопят, когато външните слоеве на червения гигант се разширят.

"Когато Слънцето стане червен гигант, обитаемата зона ще се движи около орбитата на Юпитер и Сатурн и много от тези спътници ще станат планети с океани. Мисля, че в този случай човечеството може да мигрира там“, заключи ученият.