Земетръсната активност в Турция продължава да е висока. В нощта срещу понеделник почти едновременно седем труса бяха регистрирани в югоизточната ни съседка, показва справка на официалния уебсайт на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Епицентърът на един от трусовете бе в Мраморно море, само на 30 километра от столицата Истанбул, за където от месеци сеизмолозите предупреждават, че се очаква много голямо земетресение, което потенциално може да причини нечувани щети и да отнеме хиляди, а може би десетки хиляди животи. Земетресението е било с магнитуд от 2.2 по скалата на Рихтер  на 5 км под земната повърхност.

Едновременно с това продължават трусовете в района на големите земетресения от миналата година в Кахраманмараш. Цели 6 са регистрирани в разстояние на няколко часа през нощта.

Най-голямото е било с магнитуд 3.7 на 125 северозападно от Шанлиуфа (449 хил. души население) и 15 км от Малатия (441 хиляди).

Другите 5 са с магнитуд от 1.5 до 2.1, като епицентърът варира от 5 до 8 км под земната повърхност.

Земетресение с магнитуд 2.0 по Рихтер и дълбочина на епицентъра 5 км е регистрирано и в Егейско море, южно от Додеканезките острови.