В петък почти един час преди полунощ, 23:07, земетресение с магнитуд 5.7 (оценка на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център) разтресе Западни Балкани и централни територии на Апенинския полуостров. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция “Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Периферията на областта на усещане достига повече от 600 километра (км) епицентрални разстояния, включвайки Австрия (Грац и Виена), Унгария (Печ), Сърбия (Белград, Крагуевац, Ниш), България (София), Северозападна Гърция. По-навътре в полето на усещане попадат изцяло териториите на още страни – Албания, Северна Македония, Черна гора, Косово, Словения и Хърватска.

Земетресението с епицентър на около 40 км юг-югоизточно от Мостар (около 110 хил.ж.), пети по големина град в Република Босна и Херцеговина и главен град на Херцеговина, извади от домовете им стотици хора. Населението в епицентралния район съобщава за повреди по домашното оборудване, както и във вътрешността на къщите. Хората са пренощували извън домовете си, въпреки дъждовното време. Международната Федерация на Червения Кръст оповестява следните данни за човешки загуби: 32 ранени (навяхвания, натъртвания и леки наранявания), един убит, 20 без покрив, засегнати 130 хиляди [?].

Срината от труса скалá удря дом в южния град Столац-Херцеговина (около 15 хил.ж.) на двадесетина километра западно от епицентъра, като причинява една жертва и двама ранени. Град Чаплина (28 хил.ж.), разположен в Херцеговина на границата с Хърватска на около 40 км западно от епицентъра, съобщава за значителни материални щети; основания за това са наносните почви около река Неретва, минаваща през града. Повреди на сгради са докладвани от Мостар, Столац, Чаплина и Любушки (ок. 30 хил.ж.) в Херцеговина. Има повреди и по пътищата между тези градове. Местните власти смятат, че повечето повреди са отстраними и сградите отново ще функционират нормално. Всичко това означава, че максималната интензивност не е надминала VII степен.

В нощта след главния трус, т.е. между 23 и 6 часá, са регистрирани 12 вторични труса с магнитуд между 2.7 и 4.2. Осемнадесетият афтершок, максималният, е записан в неделя 06:28 местно време. Сега интензивността на сътресение в Столац и Невесинйе (Република Сръбска в Босна и Херцеговина) не е повече от V степен, т.е. изразява се само в натрупване на повреди върху създадените от основния трус и други четири, причинили въздействие с интензивност от V и по-висока степен. Афтершокът с магнитуд 4.8 е усетен до около 430 километра от епицентъра.

Цялата серия трусове е в горните части на земната кора (до 10-15 км под земната повърхност) по западния фронт на Динарските планини.