Земетресение с умерен магнитуд 5.1 и епицентър на около 140 км запад-северозападно от Ханя̀ се случи в сряда сутринта в 04:52 местно време. Ханя̀ (53 373 души/2001 г.) е вторият по големина град на остров Крит. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Епицентърът е в морска акватория, на около 45 километра (км) от остров Китира (Китера), намиращ се срещу югоизточния издатък на Пелопонес и същевременно над 100 км северозападно от Крит. Главният град на острова е Китира (Хора). Населението на острова възлиза на 3350 жители, населяващи 6 села със 130 до 400 жители – “големите села", и множество по-малки селища.

Особеност на това земетресение е твърде дълбокият източник. Това е причина да няма опасност от цунами след земетресението. Дълбочината на сеизмичното огнище варира несъществено между определенията на центровете – от 55 км според Националната обсерватория в Атина, през 60 км според Геоложки проучвания-САЩ до 68±2 км в каталога на Евро-Средиземноморския център. Дълбочината на “излъчвателя" на сеизмични вълни предопределя невисока интензивност на сътресенията в областта на усещане при магнитуд на труса 5.1 (цитираната магнитудна оценка е на Атинската обсерватория и на Европейския център; центърът на Геоложки проучвания в САЩ предлага по-нисък магнитуд от 4.9 изхождайки от твърде по-малък набор от данни).

Общото при усещане на земетресението е сравнително голямата продължителност; това се дължи отново на огнищната дълбочина. Най-силно земетресението е усетено на остров Китира – с интензивност от V степен. С интензивност от IV степен са сътресенията в Пелопонес – Каламата (130 км северозападно от епицентъра) и Месиния (или Месения, на около 135 км в северозападна посока) и Хан (140 км изток-югоизточно). На разстояния от 220 км северозападно (Пиргос) до 270 км североизточно (по Егейските острови) усетените въздействия са слаби, с интензивност от III-IV и по-ниска степен. Сведения за разпределение силата на сътресение по засегнатата територия са взети от Европейския център.

Земетресението с магнитуд 5.1, станало в сряда, 27 април сутринта, няма сериозни последствия. Приликата с други земетресения в западната част на Хеленската дъга е дълбочината на генериране. Самата дъга е продукт на сблъсъка между Африканската плоча и плочата на Егейско море като част от Евроазиатската плоча.