Силно земетресение, последвано от десетки вторични трусове, разтърси Централна Колумбия и столицата Богота в четвъртък, задействайки сирени и предизвиквайки кратка паника, в рамките на която жена загина след скок от сграда, съoбщава AFP.

Не се съобщава за големи щети, но кметът на Богота отбеляза "съобщения за хора, блокирани в асансьори и други незначителни събития".

Колумбийската геоложка служба определи силата на земетресението на 6,1, докато Геоложката служба на САЩ (USGS) съобщи за 6,3.

Колумбийската агенция съобщи, че земетресението е станало в 12:04 ч., с епицентър в град Ел Калварио, на 40 километра югоизточно от Богота. Било е на дълбочина под 30 километра.

Сгради се тресяха и сирени виеха, докато хиляди паникьосани жители се изсипваха по улиците на столицата, стискайки мобилните си телефони, докато се обаждаха на близки, отбелязват журналисти от AFP.

"Единственият съобщен сериозен инцидент е жена, която се е хвърлила от 10-ия етаж на жилищна сграда... очевидно поради нервно разстройство“, заяви кметът на столицата Клаудия Лопес в социалната мрежа X, известна преди като Twitter.

Потребители на социалните медии съобщиха, че са усетили земетресението в градовете Вилависенсио, Букараманга, Тунха и Ибаге, всички близо до епицентъра.