В събота, 5 март т.г., в северозападна Аржентина е идентифицирано земетресение с магнитуд 5.7. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогоди-шен ръководител на секция “Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Както се твърди от международни сеизмологични центрове – Геоложки проучвания на САЩ и Евросредиземноморски център, събитието е с епицентър на 40-45 километра (км) запад-северозападно от градчето Абра Пампа (9400 ж.). Дълбочината на сеизмичния източник е определена от съответните центрове на 240-250 км от земната повърхност, заета от централната част на Андите (Алтиплано). В днешни дни платото Алтиплано е в процес на издигане, поради предаване на тектонски усилия в континенталната част на Южна Америка; тектонските сили са продукт на подпъхване под континента на тихоокеанската плоча Наска.

Днешното земетресение, създало ефекти с интензивност не по-висока от V степен – масово разбуждане жители на някои селища – трусът е в 22:10 в Аржентина, съответно в 21:10 в Боливия.

Земетресението е продукт от активиране на дълбочинна пространствена област в граничен район между Аржентина и Боливия, проявило се още на 22 февруари т.г.

Тогава земетресение с магнитуд 6.0, генерирано от същата дълбочина (231 км), създаде ефекти от слаби усещания из чилийските селища Калама, Икике и Антофагаста (380-550 км от епицентъра), и по-съществени в Салта - Аржентина, и Вилазон - Боливия. Но разпратената енергия до земната повърхност не беше достатъчна, за да причини фатални последици. На приложената илюстрация са маркирани епицентри и на още дълбоки земетресения в недалечната чилийска територия.

Не може да се пропусне споменаване на въздействието в България на друго дълбоко земетресе-ние, от което на вчерашната дата 4 март се отбелязват 45 години. Това е убийственото за страната ни, както и за съседна Румъния, земетресение в района Вранча.

То показа, че основна причина за дадените над 1500 човешки жертви е качеството на строителството – НЕстриктно спазване на строителни нормативи в земетръсни зони както в конструктивния план (пагубно е изземването на опорни елементи от конструкцията), така и в качеството на строителния материал и подложката на сградата (жилищният блок в Свищов и много от високите сгради в Букурещ).