Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи речта на президента на САЩ Джо Байдън като "много мощна“, благодари на Щатите за помощта и увери, че заедно страните няма да позволят свободата и демокрацията да бъдат унищожени, пише "Украинская правда“.

"Благодарен съм на Джоузеф Байдън за мощната му реч. Заедно няма да позволим на омразата да унищожи свободата и на терористите да унищожат демокрацията. Украйна е благодарна на Съединените щати за тяхната подкрепа и непоклатимата вяра, че хуманизмът, свободата, независимостта и международния ред, основан на правила, трябва винаги да печелим“.

Зеленски отбеляза, че общата цел на Украйна и САЩ е да защитят свободния начин на живот за "всички наши народи“. Той добави, че страните, които се сблъскват с агресия и тероризъм, очакват от Америка лидерство за запазване на общата свобода.

"Непоколебимата двупартийна подкрепа за Украйна в Съединените щати е много вдъхновяваща за всички наши войници и целия ни народ. Инвестициите на САЩ в отбраната на Украйна гарантират дългосрочна сигурност за цяла Европа и света", заключи Зеленски.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще изпрати "искане за увеличаване на бюджета“ до Конгреса на 20 октомври, за да помогне в подкрепата на Израел и Украйна.

Байдън осъди действията на ХАМАС и руския президент Владимир Путин в реч вечерта на 19 октомври в Овалния кабинет, като каза, че атаките срещу Израел и нахлуването в Украйна имат общи мотиви.

Той определи този момент от историята като "вододел" - битка между световните демокрации и автокрации. "Не можем и няма да позволим на терористи като ХАМАС и тирани като Путин да спечелят. Отказвам да позволя това", подчерта Байдън.

На 18 октомври медиите, позовавайки се на източници, съобщиха, че Байдън очаква да получи 60 милиарда долара за Украйна и помощ за Израел с искане за финансиране от 100 милиарда долара.