"Руската федерация започна контраофанзива в района на Курск. Тя обаче се провежда според украинския план", това е заявил президентът на страната Володимир Зеленски по време на пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа, предава РБК-Украйна.

"Руснаците започнаха контранастъпление. Всичко се случва, но то се случва по нашия, украинския, план", е заявил президентът, когато е бил запитан за настоящата ситуация в Курска област.

Зеленски е отговорил и на информацията за струпване на беларуски войски в близост до границата с Украйна.

"По отношение на Беларус. Ние видяхме натрупването. Виждаме го от дълго време. Ние контролираме този процес", е добавил президентът.

Въоръжените сили на Украйна провеждат операция в Курска област вече повече от месец. Към 27 август е известно, че под контрола на ВСУ са взети 1300 кв. км и около 100 населени места. Повече от 600 руски военнослужещи са взети в плен в Украйна.

Там е създадено военно комендантство, оглавявано от генерал-майор Едуард Москалев. По-късно от Сухопътните войски на Украйна съобщиха, че украинската военна комендатура осигурява спазването на международното хуманитарно право в Курска област и оказва всестранна помощ на местните жители.

Според източниците на РБК-Украйна руският президент Владимир Путин е дал указания на военното и политическото ръководство да освободи Курска област до 1 октомври. Те обаче трябва да направят това, без да изтеглят силите си от ключови райони, където Русия води офанзива в Украйна.

Струва си да се отбележи, че заместник-директорът на ЦРУ Дейвид Коен заяви, че Русия може да се опита да извърши контраофанзива в района на Курск, но "това ще бъде трудна битка за нея".