Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта, че взимането на решение от Европейския съюз през декември за започване на преговори за присъединяване ще бъде мотивиращо за страната. Съответното той заяви в хода на съвместен брифинг с президента на Молдова Мая Санду и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предава РБК-Украйна.

"Що се отнася до решението през декември. Бих искал всички да сме много конкретни, особено по време на войната в Украйна и Европа. Бих искал да обърна внимание на факта, че ние сме страна във война. И за нас решението през декември е мотивационно решение, решение за мобилизация“, поясни той.

Според Зеленски решението за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС ще помогне на украинците да повярват, че има справедливост и че думите, че украинците защитават общите ценности с ЕС, не са празни.

"Това не означава, че ще ни дадат нещо даром. Не. Има специфики и седем препоръки, които трябва да изпълним. И напредваме към изпълнението на всички препоръки. Ще изпълним всички седем препоръки“, увери украинският президент.