Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната "постепенно се връща“ в Русия часове след като Кремъл обвини Киев, че е атакувал Москва с дронове, последната от поредица атаки, пише CNN.

Руското министерство на отбраната съобщи, че три дрона са били прeхванати в неделя, но е бил ударен бизнес и търговски комплекс в западната част на столицата. Пострадали са петият и шестият етаж на 50-етажна сграда, няма данни за жертви.

"Украйна става по-силна и войната постепенно се връща на територията на Русия, в нейните символични центрове и военни бази“, отбеляза украинският президент в ежедневното си обръщение. "Това е неизбежно, естествено и абсолютно справедливо“.

Говорител на военновъздушните сили на Украйна заяви, че последните атаки с дронове срещу Москва са имали за цел да засегнат руснаците, които след нахлуването на Кремъл в Украйна през февруари 2022 г. смятат, че войната е далечна.

"Винаги има нещо, което лети в Русия, както и в Москва. Сега войната засяга онези, които не бяха засегнати“, заяви говорителят Юрий Игнат по украинската телевизия. "Без значение как руските власти биха искали да си затварят очите за това, като казват, че са прихванали всичко … нещо удря“.

Украинският министър Михайло Федоров, чието министерство на цифровата трансформация наблюдава плана за доставка на "Армия от дронове“ на страната, подчерта, че ще има още удари с дронове, докато Киев засилва лятната контраофанзива, целяща да изтласка руските войски от украинска територия.

Москва беше атакувана по-рано тази седмица. Украйна пое отговорност за удара в понеделник, който засегна две нежилищни сгради, включително една близо до централата на Министерството на отбраната. Русия нарече този инцидент "терористична атака“.

Украински дронове се появиха и над анексирания от Русия Кримски полуостров в неделя.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е прихванало 25 безпилотни летателни апарата над територията, като е свалило 16 от тях със системи за противовъздушна отбрана.

Другите девет се разбиха в Черно море, след като сигналите им бяха заглушени от оборудване за електронна борба, според министерството.

В петък Русия съобщи, че е свалила украинска ракета над южния руски град Таганрог. Украйна не коментира атаката, очевидно рядък случай Украйна да използва ракети на руска територия.