В Курска област на Руската федерация се провежда отбранителна операция на украинските войски за създаване на буферна зона на границата. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на форума "Украйна 2024. Независимост“, предава УНИАН.

"Ние не окупираме. Ние сме в разгара на отбранителна операция. Предоставяме възможност за създаване на буферни зони“, подчерта Зеленски.

По думите му, Украйна не е първата, която е навлязла на руска територия и е окупирала част от нейните земи.

"Те вече са окупирали 27% от нашата земя и затова ние се уверяваме, че няма да окупират повече“, казва президентът.

В същото време той подчерта, че Украйна не променя законодателството или конституцията, за да присъедини някои руски земи към своя територия.

"Не се нуждаем от допълнителни чужди земи и не се нуждаем от чужди граждани“, подчерта държавният глава.

Отговаряйки на въпроса защо в Курска област няма съпротива от руснаците, както имаше в Украйна, Зеленски отбеляза, че украинските военни са по-добри и не се отнасят с руснаците като с животни.

"Мислите ли, че главнокомандващият или аз извикахме военните и казахме: "Вземете една кофа и занесете вода на бабата?“ Нашите военни са просто нормални хора“, заяви украинският президент.

Според него за украинците е важно да не се държат така, както се държаха руските войски на тяхна земя, които "ни донесоха война с грабежи и изнасилвания“.

Зеленски подчерта, че е много важно да се вземат повече военнопленници в Русия, тъй като обменният фонд на Киев е много по-малък от този на руснаците.