Украйна се надяваше нейните военни усилия да бъдат подсилени от пристигането на F-16, обещани от съюзниците това лято, но досега Украйна все още не ги е видяла. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за BBC.

"Минаха 18 месеца, а самолетите не стигнаха до нас“, посочи той, отбелязвайки, че е благодарен за предоставеното на Украйна.

Но президентът подчерта, че са необходими нови изтребители, за да помогнат на украинците да разбият господството на Русия във въздуха и да отключат небето.

По-рано Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от поне 128 изтребителя F-16, за да създаде ефективна конкуренция на Русия в небето.

"Имахме решение за 10-20, това не е нищо, ние се нуждаем от 128“, отбеляза Зеленски в Института "Роналд Рейгън“ във Вашингтон.

Припомняме, че наскоро министърът на отбраната на Нидерландия Рубен Брекелманс заяви, че самолети ще пристигнат в Украйна в близко бъдеще.

Норвегия също реши да прехвърли шест изтребителя F-16 на Украйна. Доставките на самолетите ще започнат тази година.

Ръководителят на фракцията "Слуга на народа", член на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване Давид Арахамия каза, че украинските партньори са обещали да предоставят на Украйна повече самолети F-16, отколкото са обучили пилоти.