Украинският президент Володимир Зеленски вярва, че страната му ще си върне контрола над Крим и благодари на Турция за подкрепата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, пише CNN.

"Благодарен съм на Турция за подкрепата на нашата териториална цялост и суверенитет“, отбеляза Зеленски на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул в събота.

"Говорихме за ситуацията в Крим, който Русия все още незаконно контролира и използва като плацдарм на заплахи и опасности. Във всеки случай ние ще подновим контрола си над Крим", увери той.

Киев е за удължаване на зърнената сделка за дълго време, като съдбата й не трябва да зависи от позицията на една държава. Това заяви още Зеленски на пресконференцията в Истанбул.

"Няма нужда постоянно да се събираме, имаме много различни проблеми и предизвикателства", посочи той. "Не можем да се събираме всеки път, за да мислим как хората в света могат да живеят два месеца, как да се споразумеят отново. Трябва да направим всичко, така че този коридор да не зависи от волята на една държава".

Украинският президент отбеляза още, че "трябва да има различни коридори", като уточни, че става дума за движение на кораби от пристанищата на Николаевска област.