Володимир Зеленски се обърна към лидерите на страните членки на НАТО в рамките на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, предава Sky News.

Той благодари на НАТО за пакета от три части за подкрепа и заяви, че е обсъдил какво още може да се направи, за да се помогне на неговия народ.

"Имаме някои положителни новини за новия пакет от подкрепа за отбраната, идващ от нашите партньори“, отбеляза украинският президент.

"Бих искал да изкажа думи на благодарност към вас, Йенс“, добави той, обръщайки се към генералния секретар на НАТО.

Той обаче добавя, че "оптималният" резултат от срещата на върха би бил Украйна да получи директна покана да се присъедини към военния съюз.

"Все още не сме в НАТО... но това е голямата подкрепа, идваща от обществата по света“, посочи Зеленски.

Думите му изглеждат по-примирителни от вчера, когато той нарече липсата на твърд график за членство "абсурдна".

Президентът на Украйна сега заяви, че е "разбираемо", че Украйна не може да бъде пълноправен член на НАТО, докато войната продължава, добавяйки, че това е "абсолютно ясно".

Говорейки пред репортери, Володимир Зеленски казва: "Ясно разбираме, че партньорите ни помагат... и това е момент на оцеляване... и разбираме, че някои се страхуват да говорят за нашето членство сега, защото никой не желае да има световна война, което е логично“.

Преди срещата си с Джо Байдън по-късно днес, Володимир Зеленски бе запитан за решението на президента на САЩ да достави на Украйна касетъчни боеприпаси.

Оръжията са противоречиви, като повече от 100 страни забраняват употребата им изцяло поради опасения, че те убиват безразборно.

"Има моменти, в които имаме леки разногласия в дребни детайли с нашите американски партньори, но бих искал да изкажа благодарност на президента“, отбеляза украинският президент.

"Знам, че това беше предизвикателство в Съединените щати и Конгреса на САЩ и има хора, които не споделят подкрепата си по отношение на касетъчните боеприпаси. Искам да погледнем на това от друга гледна точка – от гледна точка на справедливостта“, добави той.

Зеленски посочи, че Русия "постоянно използва касетъчни боеприпаси" по време на инвазията си и повтори уверенията, че Украйна ще ги използва само срещу военни цели.

"Това е нещо, което е под контрол“, подчерта  държавният глава.