Bloomberg научи, че украинският президент Володимир Зеленски може скоро да посети няколко столици на западноевропейски страни, за да призове за повече подкрепа поради забавянето на финансирането от САЩ.

Източници на агенцията твърдят, че посещенията на Зеленски може да се осъществят като част от участието му в Мюнхенската конференция по сигурността на 16-18 февруари.

Париж и Берлин се споменават сред градовете, където украинският президент може да лети; Обсъжда се и възможността за посещение в Лондон.

Събеседниците на Bloomberg добавят, че Зеленски планира да се съсредоточи върху въпросите на военната помощ, както и подписването на споразумения за така наречените гаранции за сигурност.

Посещенията на държавния глава никога не се обявяват предварително от съображения за сигурност. Нито една от страните не е потвърдила официално пред Bloomberg информация за пристигането на Зеленски.

Миналата седмица медиите вече писаха, че се очаква третото посещение на украинския президент в Германия от началото на войната с Русия.

Според Tagesspiegel украинският държавен глава планира да присъства на Мюнхенската конференция по сигурността, която ще се проведе от 16 до 18 февруари.