Президентът на Украйна Володимир Зеленски отива в Румъния на работно посещение. Пътуването може да се осъществи следващата седмица, съобщава румънският телевизионен канал Digi24.

"Президентът на Украйна Владимир Зеленски ще посети Румъния следващата седмица“, съобщава изданието, позовавайки се на източници.

Така това ще бъде първото посещение на украински президент в Румъния от началото на руската инвазия в Украйна.

Отбелязва се, че визитата на Зеленски няма да бъде част от обиколка на няколко страни. Това ще бъде специално посещение само в Румъния, където държавният глава ще се срещне с румънския президент Клаус Йоханис и други официални лица.

Медиите припомнят, че това посещение беше обявено по-рано от премиера на Украйна Денис Шмихал в интервю за Digi24. Тогава той каза, че президентът Зеленски "скоро ще дойде в Румъния“.

Каналът добавя още, че президентите на Украйна и Румъния са се срещнали на 5 октомври в Гранада, Испания, в кулоарите на срещата на върха на Европейската политическа общност.

Припомняме, че вчера Зеленски пристигна в Гранада, Испания, където провежда двудневна среща на върха на две нива.

Вчера срещата на върха се проведе с участието на 47 европейски държави, представляващи "Европейската политическа общност“, основана преди година в Прага като своеобразен алианс в отговор на руската инвазия в Украйна.

Освен това днес в Гранада се провежда неформална среща на 27-те страни-членки на Европейския съюз.

Зеленски се договори за доставка на противовъздушна отбрана на Украйна.