В ход е подготовка на посещение на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски в Израел, което ще се състои още следващата седмица, съобщава англоезичното издание The Times of Israel, като се позовава на местната телевизия Channel 12.

Зеленски сам предложи да направи визита в еврейската държава преди повече от две седмици, но тогава властите отклониха инициативата с аргумента, че войната с ХАМАС е в ранна фаза, въпреки че приеха в Тел Авив редица лидери от цял свят.

"Подобно посещение би изпратило важно послание“, заяви министърът на образованието на Израел Йоав Киш.

Пристигането на Зеленски и срещите му с премиера Бенямин Нетаняху, президента Исак Херцог и други високопоставени фигури от страната ще "изпратят послание за просветения свят под атака, застанал срещу по-малко просветения, атакуващ свят“, коментират в телевизионния репортаж.

"Това би означавало нещо като обединен фронт на Израел, Украйна, Европа и САЩ срещу оста Русия-Иран“, уверява медията.

През последната година Израел действаше предпазливо по отношение на Украйна, за да избегне гнева на Русия, която контролира небето над Сирия. Позицията на страната раздразни Вашингтон и на моменти вбеси Киев, чиито искания за оръжия бяха многократно отхвърляни.

Зеленски може да пристигне още в понеделник или вторник, се уточнява в доклада на телевизията.