Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с министър-председателя на Италия Джорджа Мелони. Срещата се състоя в рамките на форума "Амбросети" на 7 септември, пише РБК-Украйна, като се позова на съобщение на президентството на Украйна.

"Много сме благодарни на вас и на вашия екип, на целия италиански народ за подкрепата, която ни оказахте", е заявил Зеленски.

По време на срещата президентът на Украйна е информирал Мелони за ситуацията на бойното поле, за неотдавнашния обстрел на гражданска и критична инфраструктура в Украйна от страна на Русия и е говорил за актуалните нужди в областта на отбраната.

Двамата лидери са обсъдили стъпките за изпълнение на решението на Г-7 да предостави на Украйна замразените руски активи на стойност почти 50 млрд. долара.

Зеленски е отбелязал и решението на Италия да бъде домакин на следващата Конференция за възстановяване на Украйна през 2025 г. Подготовката за събитието вече е започнала.

"Възстановяването и реконструкцията на Украйна, включително на нейната енергийна система, е един от въпросите, обсъдени по време на срещата.

Специално внимание е било отделено на прилагането на Формулата за мир. Италия участва активно в изпълнението на всяка от точките.

Освен това Володимир Зеленски говори за следващите стъпки на Украйна към европейската интеграция и отбеляза подкрепата на Италия", се посочва в съобщението на украинското президентство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Италия на 6 септември. Той е пристигнал в страната непосредствено след участието си в срещата на контактната група по въпросите на отбраната на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия.