Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски се срещна с индийския премиер Нарендра Моди в Киев, съобщава изданието "Страна.ua“.

"Заедно с министър-председателя на Индия Нарендра Моди почетохме паметта на децата, чийто живот бе отнет от руската агресия. Децата на всяка страна заслужават безопасност. Трябва да го направим възможно“, написа президентът в своя канал в Telegram.

На преговорите с Моди Зеленски призова индийския премиер да присъедини страната към изявлението след мирната конференция в Швейцария.

Индия присъства на срещата, но не подписа документа. Тогава индийското външно министерство го обясни решението си по следния начин:

"Според нас само онези варианти, които са приемливи и за двете страни, могат да доведат до траен мир. В съответствие с този подход решихме да избягваме асоцииране със съвместното комюнике или друг документ, приет в резултат на тази среща на върха“.

Какво е отговорил Моди на Зеленски този път, не е известно.

Индийският премиер също заяви, че "това не е ера на войни“. По-голямата част от преговорите на Моди със Зеленски са били посветени на войната в Украйна. По-специално Моди го е информирал  за разговорите си с Владимир Путин.

"Голяма част от преговорите всъщност бяха свързани с конфликта. Министър-председателят говори за нашата позиция, която обобщих за вас: това не е ера на война. Диалогът и дипломацията са ключови. Решението няма да бъде намерено на бойното поле. Той сподели широко разпространеното мнение за последиците от този конфликт за Глобалния Юг“, поясни говорител.