Въоръжените сили на Украйна ще получат значително оборудване след срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Това изявление направи украинският президент Володимир Зеленски, който публикува съответното видеообръщение в своя канал в Telegram.

"Връщаме се у дома с добър резултат. <...> Добро увеличение на оръжията. Това включва и противовъздушна отбрана, и ракети, и бронирани превозни средства, и артилерия“, заяви той, без да дава подробности.

"Много е важно: за първи път от независимостта ние формирахме основа за сигурност на Украйна по пътя към НАТО. Това са конкретни гаранции за сигурност, потвърдени от 7-те най-добри демокрации в света. Никога досега не сме имали толкова сигурна база, а тя е на нивото на Голямата седморка. На тази основа ще изградим нова, правно обвързваща архитектура от двустранни договори за сигурност с най-силните“, пише още държавният глава.

"Много е важно: през тези два дни от срещата на върха премахнахме всякакви съмнения и неясноти дали Украйна ще бъде в НАТО. Ще бъде! За първи път не само всички членове на Алианса са съгласни с това, но и значително мнозинство в Алианса енергично се приближава към него. Никога досега думите "вие сте равни сред равни“ за Украйна от останалите членки на НАТО не са звучали истински смислено. Вече всички разбират: това е факт – равни сред равни. И ние със сигурност ще потвърдим този факт с нашата победа и влизането в НАТО“, добави Зеленски.

"Някога господарите на Русия много искаха да имат своя бариера пред вратата на НАТО. Ние оставихме тази руска амбиция в периферията на европейската история – зад оградата на нашето единство в Европа и по-широко в свободния свят“, продължи украинският президент

Накрая той благодари на всички, "които работят за единството във Вилнюс“.