Украинският президент Володимир Зеленски се е "ругал“ с министъра на външните работи на Полша Радослав Сикорски по време на визитата на последния в Киев в петък, съобщава полският портал Onet.

"Според участниците в разговора атмосферата между Зеленски и Сикорски е била изключително напрегната, дори може да се говори за кавга, според източници на Onet, поляците са изглеждали най-малкото изненадани от стила, в който Зеленски се е опитал да се отнесе към главата на полското външно министерство“, пише журналистът, публицист и бивш полски дипломат Витолд Юраш.

На срещата е присъствал и външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

Зеленски веднага обвини Полша, че не подкрепя Украйна в преговорите за присъединяване към ЕС. Сикорски отговори, че на Полша й е отнело десетилетие, за да се присъедини, а крайният срок, предложен от кабинета на Зеленски, е "нереалистичен“.

Президентът е заявил още, че Варшава трябва да прехвърли повече военна техника в Украйна и да сваля ракети и дронове над Украйна. Сикорски отговорил, че това е невъзможно без решение на НАТО.

Тогава Зеленски заявил, че Полша преувеличава темата за Волинската трагедия по вътрешнополитически причини и не трябва да повдига тази тема. Сикорски е призова жертвите да бъдат ексхумирани за достойно повторно погребение.

"В един момент атмосферата беше толкова лоша, че дори можеше да се говори за сблъсък, литовската делегация не се опита да подкрепи полския министър“, се казва в статията.

Нека отбележим, че наскоро Сикорски заплаши Украйна с "по-строги мерки“, ако не "намери решение“ на Волинската трагедия.

Той също призова да се отменят плащанията за украинците в Европа, за да се върнат в родината си и да отидат да се бият.