Президентът на Украйна Володимир Зеленски, говорейки на Европейската конференция в Ялта, отправи силна критика към съюзниците и заяви, че смята "за унизително за демократичния свят това, че съюзниците свалят ракети и безпилотни самолети в небето на Близкия изток", но все още не вземат подобно решение за съвместно сваляне на руски ракети и ирански безпилотни самолети в небето на Украйна. Видео от неговата реч е публикувано на официалния уебсайт на Президентството на Украйна.

"Вчера руската армия нанесе един от многобройните си удари срещу Украйна. Това беше артилерийски удар. Той порази село Виролюбивка в Донецка област.

Руснаците са видели къде нанасят удара. Камионите на Международния комитет на Червения кръст бяха опожарени. Двама души бяха ранени от този удар. За съжаление, трима души бяха убити. Моите съболезнования. Те са били служители на хуманитарна мисия и животът им е бил отнет от руската артилерия. И е срамно, срамно е да се види, че Червеният кръст в официалното си съобщение се страхува да каже дори, че това е бил руски удар".

"Това е нашият живот. Но това е тяхното лице... Но това не е просто истина - това е руски удар, руски терор. Вчера руската армия нанесе не по-малко красноречив удар. Руска ракета удари граждански кораб в Черно море. Мисля, че е било близо до румънски води. Това беше кораб за насипни товари с товар от пшеница. Пристанището на местоназначението е било в Египет. И за късмет никой от екипажа не е загинал от тази ракета. И нямаше никаква реакция от страна на Египет, въпреки че това е тяхната продоволствена сигурност. Но така Русия се отнася към Египет, към продоволствената сигурност и към свободното корабоплаване - тя го третира като типичен терорист. Докато има двойни стандарти в областта на морала, Путин може да търси нещо различно от мир", коментира Зеленски.

"Когато чуваме, че в Русия са пристигнали нови ракети от Иран, това е същото зло, което съюзниците трябваше да свалят и преди в небето на Близкия изток. Сега марката на ракетите може да е различна, но не и терористичният мотив на Иран, който стои зад разпространението и използването на тези оръжия", подчертава Володимир Зеленски.

"Ако съюзниците свалят заедно ракети и безпилотни самолети в небето на Близкия изток, защо все още няма подобно решение за съвместно сваляне на руски ракети и ирански тип "Шахед" в небето на Украйна? И това не се прави дори когато ракетите и дроновете се изпращат буквално на територията на нашите съседи.

И когато повдигаме този въпрос пред нашите партньори, постоянно, между другото, всички се опитват просто, честно казано, да го отменят. И се страхуват дори да кажат:"Ние работим по въпроса". Страхуват се дори да кажат тези думи. И това е вярно", коментира украинският президент.

"Досега само Беларус се е отличила, като е свалила руски дронове тип "Шахед". Не мислех, че ще е в този формат.... Това наистина, според мен, е просто унизително за един силен демократичен свят", допълва Зеленски.