Украинският президент Володимир Зеленски е разкрил подробности около "плана за победа", който планира да представи на президента на САЩ Джо Байдън следващата седмица. Украинският президент е съобщил това в отговор на въпроси на медиите на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен в Киев, предава Европейская правда.

Зеленски е заявил, че не иска да разкрива подробности, преди да обсъди плана с Джо Байдън.

"В по-голямата си част решенията по плана зависят от него. От други съюзници също, но има елементи, които зависят именно от положителната воля и подкрепа на САЩ. Силно очаквам, че той ще подкрепи този план", е посочил украинският президент.

Зеленски е отбелязал, че реализирането на този план ще изисква бързи решения на партньорите и е разкрил за какъв период е планиран този план.

"Планът е предназначен за решения, които трябва да се случат от октомври до декември. Тогава смятаме, че планът ще заработи", е заявил ....

По-рано Володимир Зеленски разкри, че планът се състои от четири точки за укрепване на отбранителните способности на Украйна "плюс една, която ни е необходима след войната".

Той коментира и какво смята да направи, ако президентът Байдън не подкрепи такъв план за действие и "ще ни трябва план Б".

"Ние вече сме в план Б, живеем в него и се сражаваме в него. Никога не сме имали "план А", защото "план А" беше да предотвратим пълномащабно нахлуване, да подсилим Украйна с оръжия и да наложим превантивно санкции на Руската федерация, така че тя да се страхува дори да помисли за пълномащабно нахлуване. Така че ние вече сме в този план", коментира Зеленски.