Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са си върнали контрола над село Старомайорское, Донецка област. Това е съобщил президентът на Украйна Володимир Зеленски, предава РБК-Украйна, позовавайки се на негова публикация в Telegram.

Володимир Зеленски е публикувал видео, на което украинските военни съобщават за освобождаването на Старомайорское.

"35-та бригада, както и батальонът за сухопътна отбрана "Арей“ изпълниха мисията си и освободиха село Старомайорское“, заявяват военните във видеото.

Настъплението на въоръжените сили на Украйна

Тази седмица ВСУ са отчели успехи в Старомайорския район. Украинските сили са успели да напреднат с 500 метра по фронтовата линия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е намекнал за успехите на украинските войски и е добавил, че по-късно ще има новини, припомня РБК–Украйна.

Защо освобождаването на Старомайорское е важно?

Военно-политическият експерт от групата "Информационна съпротива" Александър Коваленко е заявил в коментар за РБК-Украйна, че за въоръжените сили на Украйна е важно да деокупират Старомайорское, тъй като news pic 2
©
в него има опора на руските военни за направление Бердянск. Зад Старомайорское е Старомлинивка, която е крепост на руските сили, е заявил експертът.

По-рано е съобщено, че сводни щурмови групи на Въоръжените сили на Украйна са атакували руските позиции в село Старомайорское, в района на Времиевската дъга. В резултат на ожесточени битки те са заели прилежащите височини и са излезли на северните и северозападните покрайнини на населеното място.