Президентът на Украйна Володимир Зеленски, след пристигането си на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс в сряда на обед, проведе двустранни срещи с премиерите на Германия, Великобритания и Нидерландия, предава РБК-Украйна.

Германия ще даде на Украйна допълнителни пускови установки от зенитно-ракетната система Patriot. Украйна също ще получи допълнителни ракети за тях.

"Има споразумение за допълнителни пускови установки Patriot и ракети за тях от Германия. Това е много важно за защитата на живота в Украйна от руския терор", заяви Зеленски и благодари на Шолц за дългогодишната подкрепа на Украйна.

"Програмите за дългосрочна подкрепа са най-добрият сигнал за всички по света, че нашата Европа ще остане пространство на сигурност и мир“, добави той.

След това украинският лидер се срещна с нидерландския премиер в оставка Марк Рюте, който увери, че страната му ще започне програма за подготовка на пилоти от украинските ВВС за опериране с изтребители F-16.

"Конкретни неща. През август се разбрахме да започнем обучение на пилоти. Приближаваме се към решение за модерна авиация за Украйна", написа Зеленски.

Хага и Киев се споразумяха и за конкретния принос на Нидерландия за укрепване на украинската ПВО и артилерия.

Зеленски благодари на Рюте за подкрепата му по пътя към НАТО - както поканата, така и чрез гаранции за сигурност по пътя, включително на двустранна основа.

Третата среща на украинския президент бе с министър-председателя на Обединеното кралство, нба когото той благодари за всестранната подкрепа.

Страните обсъдиха отбраната, политиката и съвместната сигурност. Зеленски благодари на Сунак за оръжията, включително далекобойни.

"Силна подкрепа за Украйна по пътя към НАТО. И ние подготвяме гаранции за сигурност за Украйна по пътя към НАТО. Много добра среща!" - добави Зеленски.

Вчера в столицата на Литва започна срещата на върха на НАТО. Съюзниците приеха комюнике, в което между другото излагат визията си за пътя на Украйна към НАТО. Тя обаче не съдържа ясни условия за влизане.

В същото време редица държави вече обявиха нови пакети военна помощ за Украйна. Сред тях са Великобритания, САЩ и др.

Днес, във втория ден от срещата на върха на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе поредица от срещи с лидерите на страните от Алианса. Държавният глава се срещна с премиерите на Великобритания, Канада, като е предвидена среща и с президента на САЩ Джо Байдън.

Вчера официално беше създадена коалиция за обучение на украински пилоти на F-16. Тя включва 11 държави. Коалицията се ръководи от Нидерландия и Дания, които обявиха намерението си да обучават украински пилоти. Тези страни имат специални авиационни симулатори.

В същото време външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отбеляза, че обучението на пилоти трябва да започне през август - началото на септември. В същото време първите изтребители F-16 могат да летят в украинското небе до края на март 2024 г.