Русия вероятно ще увеличи ядрените си заплахи до края на 2023 г. Това ще бъде поредната проява на слабост от Кремъл. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю пред Sky TG24.

Държавният глава подчерта, че постоянното напомняне на руснаците за тяхното ядрено оръжие "е проява не на сила, а на слабост“. Те прибягват до подобни стъпки, защото нито военните действия, нито работата на дипломатите са довели до желаните от Москва резултати.

"Те искаха да унищожат нашата независимост, но не можаха да спечелят на място. До края на годината, според нашето разузнаване, ще има още ядрени заплахи", добави Зеленски.

Представители на руското правителство многократно заявяваха възможността за използване на ядрено оръжие. Те вече заплашиха не само Украйна, но и западни страни.

По-конкретно, наскоро Маргарита Симонян заяви, че "Русия може да извърши термоядрен взрив над Сибир, вместо да удари Вашингтон“. Предполага се, че това ще деактивира цялата радиоелектроника, сателити и телефони.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов настоя във вторник, че ядрените заплахи на Руската федерация ще продължат да си остават обикновен блъф, докато други страни не започнат да се поддават на подобно изнудване.