Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова държавния глава на САЩ Джо Байдън да отправи покана за членство в НАТО към страната му "сега“ – дори и то да не стане факт преди края на войната, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

По думите на украинския президент Байдън е "вземащият решение“ за това дали страната му ще бъде или не в НАТО.

"Той подкрепя нашето бъдеще в НАТО“, но една покана сега би била огромен мотиватор за украинските войници, подчерта Зеленски в ексклузивно интервю с журналиста Ерин Бърнет от CNN.

Стремежът на Украйна да се присъедини към Алианса вече е заложен в Конституцията й, а отношенията й с НАТО датират от началото на 90-те години на миналия век. НАТО трябва да проведе среща на върха в Литва на 11 и 12 юли, на която се очаква лидерите да обсъдят членството на Украйна, припомня телевизията.

"Сега“, заяви Зеленски в отговор на въпрос защо не изчака поканата. "Много е важно. Толкова е важно да почувстваме, че наистина сме около съюзници в бъдеще“, добави той.

Зеленски призна, че е напълно наясно, че страната му  "никога няма да бъде в НАТО, преди войната да приключи“.

Уреждането на териториални спорове е "фактор при определяне дали една държава да бъде поканена да се присъедини към Алианса“.

"Ние разбираме всичко. Но този сигнал наистина е много важен. И зависи от решението на Байдън“, заключи Зеленски.