Президентът на Украйна Володимир Зеленски във връзка със заплахата от авария в Запорожката АЕЦ на среща с премиера на Испания Педро Санчес е призовал ЕС да работи върху следващия пакет от санкции и да въведе ограничения срещу руската компания "Росатом", това цитира Украинская правда.

Зеленски е предупредил за подготовката от руските сили на потенциален сценарий за бедствие в най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ.

Според него е необходим натиск върху Русия от страна на световните лидери, за да се предотвратят радиационни инциденти в АЕЦ-а.

"Вече е необходимо да се започне работа по 12-ия пакет от санкции, Педро (Санчес) и аз започнахме да говорим за тези санкции. Украйна не разбира защо все още не са въведени санкции срещу Росатом и нейните мениджъри, когато представители на тази компания продължават да окупират Запорожката АЕЦ и да излагат на риск общата ни сигурност“, е заявил Зеленски.

Медията припомня, че министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба  предупреждава, че рискът Русия да извърши терористична атака срещу Запорожката АЕЦ застрашава цялото пространство на ОССЕ.

На 22 юни президентът на Украйна Володимир Зеленски е обявил, че според разузнаването Русия вероятно се готви да извърши терористична атака в Запорожката атомна централа, което може да доведе до изпускане на радиация.

По-късно в обръщение Зеленски е заявил, че сценарият за миниране на Запорожката АЕЦ от руските сили е одобрен от тях.

"На този фон Министерството на външните работи на Украйна призовава международната общност  да реагира на подготовката за терористична атака, по-специално да признае Русия за терористична държава и да въведе санкции срещу руската ядрена програма", пише украинската медия.