Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на посещение в Нидерландия, където се очаква да повдигне въпроса за доставките на изтребители F-16 за военните на страната, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение в Telegram канала му.

"Заедно с първата дама и екипа пристигнахме в Нидерландия. Както винаги, предстоят съществени преговори с г-н министър-председателя Марк Рюте“, написа държавният глава на Украйна.

Освен доставката на изтребителите в дневния ред на преговорите влизат още т.нар. формула за мира и организиране на глобална среща на върха за обсъждането й, както и повеждането на Русия под отговорност за престъпленията, извършени в Украйна.

Дълго време украинските власти и военните молят западните съюзници да започнат доставки на изтребители F-16, от които страната се нуждае, за да се защити от постоянните руски обстрели. На 17 август САЩ щати одобриха трансфера на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия в Украйна. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обяви, че Украйна ще получи американски изтребители след приключване на обучението на пилотите, припомня агенцията.