Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на официално посещение в Обединеното кралство в четвъртък, 10 октомври. Държавният глава на Украйна се срещна с британския министър-председател Кийр Стармър в Лондон, предава Informator. Посещението е част от по-широка кампания от посещения на държавния глава в европейските столици за осигуряване на военна помощ преди решаващите избори в САЩ следващия месец.

Според AFP Стармър е посрещнал Зеленски на червения килим пред Даунинг стрийт, където украинският лидер трябваше да се срещне и с новия ръководител на НАТО Марк Рюте.

След Лондон Зеленски трябва да посети Франция и Италия в четвъртък, преди да се срещне с папа Франциск във Ватикана в петък и с германския канцлер Олаф Шолц по-късно същия ден.

Украинският президент търси възможно най-голяма финансова и военна подкрепа по време на обиколката си, тъй като подкрепата на САЩ ще е под въпрос, ако Доналд Тръмп спечели изборите през ноември. Киев може да се сблъска и с най-суровата зима, тъй като Русия нанася нови вълни от удари по електропреносната мрежа на страната и напредва по източната фронтова линия.

Натовареният маршрут на Зеленски включва пътуване до Обединеното кралство, Франция, Италия и Германия за по-малко от 48 часа.